Jak prawidłowo skracać paznokcie?
Właściwie obcięte, zadbane paznokcie są najlepszą wizytówką każdego z nas. W przypadku diabetyków ma to również znaczenie profilaktyczne. Osoby te szczególnie często powinny się im przyglądać. Natomiast osoby starsze, otyłe wskazane jest, by korzystały z pomocy osób trzecich. Idealną sytuacją byłoby regularne odwiedzanie (raz w miesiącu) gabinetu specjalistycznej pielęgnacji stóp. Jeżeli nie jest to możliwe dobrze byłoby, aby chociaż raz w roku skorzystać z fachowej pomocy. Wykwalifikowana kosmetyczka udzieli również wskazówek, co robić w domu.
Skracanie paznokci – krok po kroku
- Przygotować kąpiel stóp – zalecana temperatura 30-35 C. Kąpiel powinna trwać 3 minuty. Stopy dokładnie osuszamy, nie zapominamy o przestrzeniach między palcami. Nigdy nie obcinamy paznokci „na sucho”!
- Jeżeli paznokcie są bardzo długie obcinamy je do długości 2mm. Bardzo istotne jest nadanie właściwego kształtu płytce paznokciowej, aby zapobiec wrastaniu paznokcia. Często słyszymy, że paznokcie u nóg należy obcinać prosto. Stwierdzenie to może być trochę mylące. Chodzi o obcinanie wzdłuż naturalnego brzegu paznokcia, równolegle do łożyska paznokcia. Najważniejsze, aby nie zaokrąglać kątów paznokcia. Jeżeli korzystamy z fachowej pomocy, to paznokciom zostanie nadany właściwy kształt. Następnym razem skracanie możemy wykonać samemu.
- Paznokcie skracamy najlepiej raz w tygodniu PILNICZKIEM, nie nożyczkami. Zalecany jest pilniczek szklany, który nie rani tkanki miękkiej i który może być dezynfekowany. Unikamy wtedy rozprzestrzeniania się zakażeń, szczególnie grzybicy.
- Po skróceniu paznokci nakładamy właściwy krem do pielęgnacji stóp. Jeżeli paznokcie są bardzo twarde należy regularnie stosować zmiękczacz do paznokci. Bardzo grube paznokcie powinny być skracane przy pomocy frezarki do pielęgnacji stóp, najlepiej w gabinecie specjalistycznej pielęgnacji stóp
dr n. med. Mirosława Gałęcka
koordynator Powszechnego Programu Profilaktycznego „Zdrowe Nogi”